Friday, February 08, 2013

Review Novel : Kisah Naz dan Khaalish (KNK)Tajuk : Kisah Naz dan Khaalish
Penulis : Hanina Abdullah
Harga : RM 22.00
Penerbit : Karya Seni
Sinopsis / Blurb :
PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya hanyalah Ilsa.

Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah temukan dia semula dengan lelaki itu? Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam untuk menjejak si dia.

“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek. Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that we are still engaged?”
“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli. Technically, we are still engaged.”

“Technically? Technically?!”

Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…

Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal, sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak buka.”

Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal… Saya rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”
 
My Review :
Akhirnya novel ini berjaya di genggam! Ye la sekian kalinya menunggu. Hehehe...Sebelum ni duk follow kat blog je. Sanggup ke Pesta Buku 1 Malaysia tau. Sebab special keluar masa tu. Memang menarik la jalan cerita, mungkin orang kata jalan cerita yang lebih kurang sama dengan jalan cerita novel lain. Perhubungan yang di uji & the end bahagia. Yess....memang la. Klau ending sesuatu buku tu tak menarik mesti la orang tak nak beli, btul tak?
Apa yang menarik dalam novel ni adalah tempat! Sebab selalu dalam novel orang akan buat pergi tempat yang sangat cantik dan menarik contoh macam Paris, UK. Tapi novel ni tak, cerita Hanina kali ni berlatarbelakangkan Luang Prabang, oh sumpah tak tau kat mana. Tapi bila baca duk terbayang situasi kat sana. Situasi yang hampir sama macam di Vietnam. So terimaginasi tersendiri la..
Dalam novel ni juga kita boleh tengok seorang lelaki yang sibuk membalas dendam pada perempuan lain hanya kerana kecewa dengan bekas teman wanitanya. Bagaimana kerana seorang perempuan juga dia berubah tapi itu hanya sebagai penyebab kerana bila hidayah Allah itu datang sesiapa juga boleh berubah.
 Seorang ibu yang overprotective tapi ayah yang penyayang dan tetap support apa juga yang dirasakan betul oleh anaknya. Juga seorang ayah yang boleh dikatakan berkeinginan tinggi untuk berbesan dengan jutawan, sehingga sanggup 'menggadaikan' kebahagiaan si anak.
Bila berumahtangga pula, perhubungan yang dilanda badai dan diuji. Namun dengan sokongan dari ibu mentua yang bagi saya sangat sporting dan penyayang sebenarnya membuatkan Naz berjaya  melaluinya. Cukup la ulas ni...korang kena baca sendiri tau...tunggu order buka dari http://karyaseni.com.my/ nanti...mungkin hujung bulan nanti.

No comments: