Monday, April 15, 2013

Travel : Lawatan Kerja ke Incheon University, Seoul, Korea Selatan - Hari Pertama (Edisi 2)

Tarikh : 22-27 Mac 2013
Tempat : Seoul, Korea Selatan
Travel Agent : Got2Go Travel and Tours
 
Tourist Guide : Badiuzzaman Janhari and Sun Woong Lee (Brien)

Orait, jom sambung balik cerita Korea yang hangat2 lagi ni. Jadi berkobar2 nak menulis sebab malam tadi rancangan Rasa Halal Antarabangsa kat Astro Oasis tayangkan Korea. Hahaha...padan la berkobar2 kan.

Masa sampai dekat Incheon International Airport dah sangat kagum dengan persekitaran airport diaorang. Tiba kat airport dalam pukul 1605 waktu sana la. Masa kat sana awal 1 jam dari Malaysia tau. Untuk ambik bagasi dan urusan imigresen kena naik train tau. Pergh... canggih2. Alhamdulillah urusan bagasi dan imigresen yang mudah dan lancar. Keluar sahaja dari airport cuaca dan suasana sejuk dah menyapa. Kita bercakap pun kluar 'asap' dari mulut. Kelakar sungguh, maklumlah tak pernah pergi luar negara dalam cuaca sejuk.


Jom, ambik bagasi...


Baru sampai...

Naik baik pun dah teruja, bukannya apa. Dalam bas dia ada segala macam peralatan elektrik macam kat umah. TV LED / LCD jenama Samsung not sure bape inci..tapi rasanya lebih dari 32" kut. Ada LCD projektor (kalau tak salah mata memandang) ada lappy jenama Samsung, merah lagi you. Ada GPS dan siap extention wire untuk plug bagai. Hoho..1st time tengok bas macam tu.


dalam bas, canggih kan? tgk TV kat blkg tourist guide tu..


Perjalanan ambik masa dalam sejam ke sejam setengah menuju ke Itaewon untuk dinner. Jalan agak sesak sebab Seoul memang bandar yang sangat2 ramai penduduk with over 25.6 million people.



Jalan yang sesak


  Makan malam untuk hari pertama ni dekat Taj Palace, Indian Restaurant. So faham2 la haruslah ada dhal dan kari kan. Tapi dessert dari restoran tu sangat sedap. Puding yang juga nama dia Payasam (kalau tak salah) ni sangatlah saya suka. 




Dinner kat sini...



Payasam ni adalah pencuci mulut yang hebat dan dinikmati sepanjang tahun. Dalam versi selatan dan timur India ia dibuat untuk perayaan tertentu. Di Selatan, Kheer dipanggil Payasam dan di timur ia dikenali sebagai Payesh.

Payasam juga terdiri daripada pelbagai jenis :

a) Semiya payasam
b) Rice Payasam
c) Kerala payasam
d) Pal payasam
e) Palada payasam
f) Vermicilli payasam
 
So masa kat restauran tu not sure jenis yang mana satu saya makan tapi yang saya confident ada rasa sagu, susu dan minyak sapi. Hehehe...Nak try? boleh cube ambik resepi kat blog Atieshasanjimi ni. Terjumpa masa saya duk google psal Payasam ni.

Lpas dinner, kiraorang bergerak ke hotel. Nak check in ya sebab dah penat! Hotel yang kitaorang stay untuk malam tu adalah Hotel Mare. Kelas you hotel dia... Kalau tak caya tengok gambar ni nanti. Masuk bilik hotel je rasa nak lompat2 je atas katil. Hahaha..ada komputer 2 biji dalam hotel tu! Oh yeah...boleh online FB... Bilik besar, tv pn besar...42" kut. 







Hotel Mare


Bilik saya...



Masuk bilik nak on tv, dvd, aircond dan lampu hanya guna 1 remote. Ha, oh my..oh my... 'jakun' jap. Gilosss... sangat canggih teknologi diaorang, nampaknya kita masih ketinggalan. Tapi toilet & bathroom cermin lutsinar! ha, ko hado? tp jangan risau sebab orang luar tak nampak pun sebab ada corak2 skit kat cermin tu. Kira tercover la apa2 yang patut.

Malam tu lepas mandi keluar dengan membe g lepak cafe, minum Ediya coffee...oh lagi teruja bila kopi dia sedap..sedap...dan sedap. No wonder la cite2 Korea sering ketengahkan kopi dalam setiap cerita!! Walaupun 1st time sampai sana, tapi tak rasa takut pun bila keluar malam. Still rasa selamat dengan persekitaran. Cuma tak tahan dengan cuaca..malam tu cuaca -1C tapi 'feel like -6'....adeh2, memang la tak tahan...aircond kat office pun minimun suhu 16C je pn..



Ni la Ediya Coffee credit pd Zie


Keluar malam tu pun baju sampai 3 lapis, pkai sarung tangan, sports shoe lagi...Lepas lepak kat Ediya Coffee tu sempat singgah kat salah sebuah kedai runcit kat situ. Ada jual buah-buahan, so capai la strawberry...hwa...besar tau buah2 strawberry tu..harga W4000 lebih kurang RM12 kita je. Sangat puas hati dengan harga tu. Berbaloi2 ya.




Ini strawberry kat sana..

Lepas jalan2 sikit balik bilik terus... nak rehat lagipun dah tak tahan dengan cuaca yang sejuk. Untuk next day kita jumpa kat next entry ya.

2 comments:

Azie Namico said...

Singgah sini....weeee

aisyah said...

sila2...