Friday, May 16, 2014

Review Novel : Dah Jodoh I Dengan You






Tajuk : Dah Jodoh I Dengan You (DJIDY)
Penulis : Ain Kamalia
Harga : RM 28.00
Penerbit : Penulisan2U

Sinopsis / Blurb :


Pertemuan Yana dan Ben di sebuah kedai makan telah mencipta sebuah permulaan kisah yang berbunga-bunga dalam hati mereka.

“Mata tu tak payahlah pandang tempat lain, pandang pinggan nasi aje boleh tak? Ataupun kalau teringin sangat nak pandang orang, you pandang I aje… sebab I pun orang.” –Ben

Di situ bermulanya hubungan teman tapi mesra mereka. Semuanya mereka lakukan bersama, hampir seminggu tujuh hari.

“Kenapa you letak nama I Ben 10?”

“Ben 10 tu adi wira tau.”

“Do I look like a cartoon to you?”

“Taklah… You’re an angel to me…”

Peristiwa kuah kari yang tertumpah pada pagi hari telah menemukan Yana dengan Ikmal, si klon Nazim Othman yang ternyata sungguh-sungguh ada hati dengannya. Tak jemu-jemu Ikmal mencuba nasib, meski dalam masa yang sama, Ben sudah menyerahkan sebentuk cincin belah rotan platinum kepada Yana, tanda permulaan kepada sebuah cinta. Cuma halangannya kini, mereka tidak seiman, tidak seagama.

Kepergian Ben ke Australia secara terburu-buru dan tanpa khabar berita telah meninggalkan Yana dengan tanda tanya. Yana setia utuh memegang janji Ben. Telah banyak e-mel yang dikirimkan buat Ben namun balasannya hanya hampa. Situasi itu membuka peluang kepada Ikmal untuk mencuba nasib.

“Apa hobi awak?” – Ikmal

“Saya selalu keluar dengan Ben, sekarang ni saya rindu sangat kat Ben... Ermmm... Hobi terbaharu saya adalah keluar dengan Ben...” – Yana

Sebuah kejadian tak diduga berlaku. Sebuah peminangan yang diterima oleh keluarganya di kampung membuatkan Yana jadi umpama jasad tak bernyawa. Lebih mengharukan, peminangan itu daripada Ikmal!

Rasa bersalah Yana menggunung buat Ben yang masih diam tanpa khabar berita. Namun, pertemuannya semula dengan Ben menyelesaikan semua teka-teki yang ada. Ben sudah berkahwin dengan perempuan yang segamanya dengannya!

“Cantik cincin tunang!” - Ben

“Thanks! Wedding ring you pun cantik!” - Yana

Apa yang akan jadi saat cinta pertama yang didamba kini milik orang? Orang kata, kalau dah jodoh, lari ke mana pun, tetap akan bersatu jua. Kalau bukan jodoh, dekat macam mana pun akan terpisah jua.


My Review :
 
So sweet tau hubungan Yana-Ben ni tapi muncul plak Ikmal ni dalam perhubungan diaorang. Tak berapa sure Ikmal ni betul-betul nak kan Yana atau sekadar berdendam dengan Ben masa kisah diaorang belajar dekat luar negara dulu.

Bila lama-lama dah kawan Yana-Ben sampai ke fasa luahan perasaan. Baru sehari declare, Ben terpaksa balik ke Australia sebab daddy dia sakit. Tapi bila dia balik ke sana hubungan Yana-Ben mula bermasalah sebab Ben langsung tak balas Whatsapp, email mahupun call Yana.

Kebetulan Yana balik ke kampung suddenly kena tunang dengan Ikmal. Dia terpaksa setuju because of parents. Dia juga cuba untuk lupakan Ben, berjayakah? Kena baca ya,,, Namun bila hari perkahwinan kian hampir ada peristiwa yang menyebabkan Yana frust dengan kemunculan Marini.. Siapa pula Marini ni? Salleh sepupu rapat Yana tiba-tiba tak setuju dengan perhubungan Yana-Ikmal sedangkan Salleh adalah orang yang paling support hubungan Yana-Ikmal...

Apa sebenar yang berlaku? Siapa pula watak-watak yang disebutkan di atas?

2 comments:

Ghadies Brightside said...

Aritu da pegang novel ni..tp letak balik..sbb nk bli menantu vs mentua pnye psl..

aisyah said...

heheh....nnti bli...student UPM yg tulis ni